Steungezin.nl : Concrete hulp voor de kleine portemonnee

Geplaatst op 21-06-2018

Sinds de oprichting in 2014 hielpen zij al heel veel gezinnen, het Bredase digitale platform Steungezin. Inmiddels nadert de stichting de magische grens van 2000 matches. Tijd om eens in gesprek te gaan met Katrin (38) één van de vele donateurs van het platform. Opmerkelijk genoeg woont Katrin, samen met haar man en dochter, in Den Haag. Waarom dan de keuze voor dit lokale goede doel zo’n 70 kilometer verderop?                                                   

Na de geboorte van haar dochter realiseerden zij en haar man zich hoe goed zij het eigenlijk hebben. “Wij werken er elke dag hard voor, maar hebben ook geluk gehad in ons leven. Met waar onze wieg heeft gestaan, de steun van onze ouders, de kans om te studeren en nu een goede baan. Dat geluk heeft niet iedereen.” zegt ze realistisch.

Het geluk dat zij in haar leven ervaart zorgde ervoor dat ze op zoek ging naar goede doelen die dat voor anderen ook mogelijk maken. Bij de keuze voor haar te steunen doel was ze wel kritisch, omdat volgens haar bij grote organisaties uiteindelijk te weinig terecht komt bij de mensen die het nodig hebben. “De doelen die ik steun helpen mensen rechtstreeks zonder veel bureaucratisch gedoe. Dat vind ik fijn.” Zo verbond ze zich al aan Stichting Babyspullen uit Heerhugowaard en Stichting Lotje uit Den Haag. In december kwam ze vervolgens terecht bij Steungezin en maakte ze rond de feestdagen haar eerste matches voor twee kinderfeestjes. In de maanden daarna volgen nog meer dan 10 matches. In mei komt ze vervolgens een alleenstaande moeder tegen op de website waarvoor ze iets extra’s wil doen.

“Een moeder die alleen zorgt voor haar kinderen is een held! Maar ook helden hebben het soms moeilijk. Deze moeder doet zo haar best, maar het leven zit haar niet mee. Het is ontzettend dapper dat ze hulp heeft gevraagd. Het bedrag dat ze vroeg was bescheiden, terwijl haar (financiële) zorgen vast veel groter zijn. Omdat ze in haar reactie vertelde dat ze net een huis toegewezen had gekregen, heb ik Steungezin benaderd en gevraagd of de moeder blij zou zijn met een aanvullende donatie voor haar huis.”

En die aanvullende donatie kwam er. “Mama” kon nog wel wat spulletjes gebruiken voor in haar nieuwe huis en Katrin hielp daar graag een handje bij door een cadeaukaart van Ikea van 200 Euro te doneren.

“Lieve donateur, wat ben ik blij met uw gift. Van een boodschappenkaart naar een Ikea kaart ter waarde van 200 Euro. Zo iets zou ik niet durven vragen. Ik heb vanmorgen mijn kaart opgehaald en ben net klaar met shoppen bij de Ikea. Ik heb een matras uit de koopjes gevonden en ik heb nieuwe dekens en kussens gehaald. Ik ben al weer een stapje verder nu en mijn twee dochters kunnen al lekker gaan slapen vandaag. Dankjewel, ook namens mijn kinderen!”

De één dolblij met haar cadeaukaart en de ander dat ze op een laagdrempelige manier iemand heeft kunnen helpen. Bij de match kunnen gever en ontvanger ook een persoonlijk berichtje meesturen, erg waardevol vindt Katrin. “Een match maken is heel erg leuk! Je hebt de wens gelezen en kunt direct helpen. Een persoonlijk berichtje achteraf is dan heel fijn, zodat je ziet hoeveel het voor iemand betekent dat ze geholpen zijn.”

Het zal ongetwijfeld niet de laatste keer zijn dat Katrin de helpende hand rijkt. Wel zou ze het mooi vinden als Steungezin voet aan de grond zou krijgen in haar thuishaven Den Haag. Met je eigen stad heb je, zoals zij aangeeft, toch een betere band en wordt het nog net iets persoonlijker. Mocht het ooit zover komen dan sluit zij haar ogen echter niet voor wensen elders in het land. “Ik zou me dan in eerste instantie richten op Den Haag, maar ook oog houden voor schrijnende situaties in de rest van het land. Bij Steungezin kan ik zelf kiezen wie ik help en weet ik zeker dat mijn donatie goed terecht komt. Uiteindelijk zijn we allemaal mens en zouden we elkaar wel wat vaker mogen helpen..” Beter hadden wij het niet kunnen verwoorden.