Verhalen achter armoede

Geplaatst op 01-06-2016

Het aantal kinderen met risico op armoede neemt toe. In Zuid-Holland groeit zelfs een op de vier kinderen op in een gezin met een laag inkomen. Dat blijkt uit recente gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het zijn schrijnende cijfers, waar al even schrijnende verhalen achter schuilgaan.

Schaamte

Kinderboekenschrijver Kees Opmeer interviewde voor zijn boek Erwtensoep in augustus vijftien kinderen die in armoede opgroeien. Het heeft veel indruk op hem gemaakt. "Af en toe zat ik na een gesprek in de auto en was ik echt van slag. Er is zoveel schaamte. Bijvoorbeeld bij een jongen die Ferry heet. Hij kon nooit vriendjes vragen om te komen spelen, omdat regelmatig het gas en licht werd afgesloten. Niemand mocht weten dat hij zo moest leven." 

"Bij de boekpresentatie heb ik Ferry gevraagd om het eerste exemplaar aan te nemen van Foppe de Haan. Toen kwam hij ook op de lokale televisie. Bij thuiskomst stonden de buren hem op te wachten. Ze zeiden 'waarom hebben jullie nooit verteld dat jullie zo arm zijn? Dan hadden we jullie kunnen helpen!'. Dat raakte hem in zijn hart."

Lees verder: https://vrouw.nl/verhalen_achter_het_nieuws/32098/single_moeder_mayra_45_ik_leef_nu_van_40_euro_in_de_week