Beste deelnemers, donateurs en andere betrokkenen. Wij hebben ons altijd met veel passie en plezier ingezet voor Steungezin. Helaas is de website sinds januari 2023 niet langer actief en moeten wij nu concluderen dat Steungezin definitief is gestopt. Wij vinden dit ontzettend jammer en hadden jullie graag anders bericht. Voor vragen over garantie op een door ons besteld product zijn wij uitsluitend per e-mail nog bereikbaar via breda@steungezin.nl. De vrijwilligers van Steungezin.

Tubantia: Website vol wensen van minima

Geplaatst op 24-08-2017

ALMELO – Nieuwe schoenen of een nieuwe bril? Minima kunnen per binnenkort via internet aangeven wat ze nodig hebben. Anonieme geldschieters kunnen hen ondersteunen.

Monique en Stephan van Baaren kregen wel vaker verzoekjes. Kleding, speelgoed, een nieuwe bank. Vanuit hun stichting De Eethoek helpen ze minima aan een gratis gezonde maaltijd, met advies, doorverwijzingen en waar ze maar kunnen. Soms zijn verzoekjes lastiger. Zo was er een vrouw die een nieuwe broek nodig had. Monique van Baaren: “Maar ze heeft maat 54 en dat soort broeken zijn lastig te vinden in tweedehandswinkels. Een nieuwe broek kon ze niet betalen, dus besloot ik een oproep via Facebook te plaatsen.”

De reacties stroomden binnen. Van de 1.300 volgers reageerden er tien die wel een broek voor haar wilden kopen. “Geweldig om te zien hoe behulpzaam mensen kunnen zijn. Ze wilden niet alleen een broek voor haar kopen, maar ook echt een hele mooie broek. Niet een van de C&A, maar een van de miss Etam. Dat zie je vaak. Mensen die helpen, willen het liefst ook iets moois geven om degene ook een beetje te verwennen, terwijl de hulpbehoevende juist niet te veel durft te vragen.”

Na het eerste succes had Van Baaren de smaak te pakken. Veel oproepjes volgden: een bril voor een jongetje van anderhalf jaar werd veelvuldig ondersteund. “Zelfs een opticien reageerde. Hij wilde de jongen helpen, maar op dat moment hadden we juist al iemand gevonden. Toch wil hij ons blijven ondersteunen. Krijg ik in de toekomst zo’n vraag, dan kan ik bij hem terecht. Dat zijn goede dingen.”

Maar het mooiste succes vindt ze nog wel de gezinsfiets. Een gezin in Aadorp zat zo in geldnood dat ze hun auto moesten verkopen. Een ramp, want zo kon het gezin met jonge kinderen niet meer naar ‘De Eethoek’ om te komen eten, noch naar de voedselbank om een voedselpakket op te halen. Een bedrijf reageerde meteen op de oproep via Facebook en regelde een fiets en een fietskar. Nu komen ze geregeld met het hele gezin aangefietst om mee te eten.

Steungezin.nl

Tijdens de uitreiking van de Ab Harrewijn Prijs ontmoette Monique van Baaren een zielsverwant. De Bredase Helma Dupont helpt minima aan nieuwe spullen. Ze focust zich op Breda. Niet via Facebook, maar via een speciaal daarvoor ontwikkeld platform. “Steungezin.nl doet eigenlijk wat wij doen, maar dan op een professionele manier.” Per september wordt Steungezin.nl uitgebreid met een vestiging in Almelo.

Een rekening voor noodzakelijke steunzolen, een B-keus koelkast, een laminaatvloer, het opladen van een ov-chipkaart of een dagje uit voor de kinderen. Het zijn enkele van de voorbeelden die profielhouders van steungezin.nl Breda op de website hebben geplaatst. “De profielhouders kunnen zelf besluiten welke producten ze op hun profiel zetten. Dat mag van alles zijn,” aldus Van Baaren.

“Soms denk je dat een verzoek onnodig is”, zegt Stephan van Baaren. “Er zijn bijvoorbeeld ook mensen die een televisie vragen. Maar als je dan het verhaal erachter leest, besef je dat het voor die persoon noodzaak is. Stel je een alleenstaande man voor. Hij is slecht ter been. Komt nooit buiten. Hij heeft toch afleiding nodig om zich minder eenzaam te voelen. Dan snap je waarom iemand een televisie op zijn wensenlijstje plaatst.”

Van iedere profielhouder is zichtbaar in welke wijk hij of zij woont, hoe de gezinssamenstelling is, wat voor een uitkering of werk iemand heeft en wat iemands interesses zijn. De naam is niet zichtbaar. Daarnaast kan ieder wat persoonlijke informatie aan het profiel voegen. Juist dat verhaal achter de wensen is belangrijk. Zo geeft een Bredase alleenstaande ouder aan dat ze drie jaar in de schulden heeft gezeten. Ze probeert nu beetje bij beetje omhoog te krabbelen, al is dat heel moeilijk, erkent ze. Haar zoontje wil later gaan voetballen, zelf zou ze graag naar de sportschool gaan. Op haar wenslijstje staat een dagje Duinrell, ‘omdat mijn zoontje dat na een nare periode heel erg verdient’.

Aanpassen

Dat mensen met een minder pakkende tekst buiten de boot kunnen vallen, gaat Monique van Baaren tegen. “Merk ik dat een profiel niet loopt, dan nodig ik de profielhouder uit voor een gesprek. We kunnen dan samen het profiel aanpassen zodat mensen wel op de wensen reageren.”

Wie in aanmerking wil komen voor een profiel op steungezin.nl, gaat een gesprek aan met Van Baaren. “Het gaat namelijk niet alleen om minima die al bij de voedselbank lopen, maar juist ook om die mensen die buiten de boot vallen. Denk bijvoorbeeld aan zzp’ers. Zij worden bij veel organisaties niet geholpen. Wij kijken naar hun persoonlijke situatie en helpen hen zo nodig.” Steungezin.nl is een succes in Breda, weet Van Baaren. De stichting zit in zijn derde jaar en er zijn nu meer dan duizend transacties gedaan. “Breda heeft nu zelfs meer donateurs dan profielhouders.” Bij elke transactie wordt de geldschieter gevraagd een extra bedrag van 5 euro te doneren om het platform te onderhouden. Met succes, het platform loopt goed.

Van Baaren hoopt in september te starten met het initiatief. Ze zullen op maandag-, dinsdag-, donderdag- en vrijdagochtend tussen 10.00 en 12.00 uur aanwezig zijn in de Schuttevaer. Meer info: steungezin.nl of de facebookpagina.

(bron: Jacobine Melis)