Vanaf Woensdagmiddag 10 juni is het mogelijk om op afspraak een medewerker van Steungezin te spreken op ons kantoor. Een afspraak kunt u aanvragen via Breda@steungezin.nl. wij volgen verder de adviezen van het RIVM. E-mail: breda@steungezin.nl Telefoonnummer: 06-53114441 te bereiken van maandag t/m vrijdag behalve de woensdag tussen 11.00u en 13.00u

De Robin Hoods van deze tijd

Geplaatst op 11-12-2015

Mei 2015:

Artikel BN/DeStem


‘De Robin Hoods van deze tijd’

door Hayte Hugo

Breda - „Toen ik voor het eerst van Stichting Steungezin hoorde, dacht ik ach, daar hoef ik geen beroep op te doen, omdat ik net rond kan komen. Tot mijn Mien ziek werd”, schrijft Anna, die niet met achternaam in de krant wil. 

Haar kat Mien had op 20 februari een spoedoperatie nodig omdat er door heel haar lichaam een visdraadje liep. Anna leeft van een uitkering en moest een lening afsluiten om de operatie te kunnen betalen. Die lening lag als een steen op haar maag en ze kon er slecht door slapen. Door de afbetalingen van de lening moest ze andere rekeningen laten liggen.

Daarom had ze een profiel gemaakt op Steungezin.nl, waar je een factuur kunt plaatsen zodat deze door anderen kan worden betaald. Anoniem. Hier heeft Joyce (wenst niet met achternaam genoemd te worden) een rekening van XXX euro betaald. „Hartstikke bedankt voor je geweldige gebaar”, zegt Anna in haar correspondentie naar Joyce.

Een van velen Anna en Joyce zijn slechts één van de ongeveer 115 ‘matches’ die Stichting Steungezin heeft gemaakt, sinds haar oprichting in augustus vorig jaar. „Sinds september hebben we bijna 300 aanmeldingen gekregen, van mensen uit de gemeente Breda die een factuur plaatsen, en daar komen er elke dag meer bij”, zegt oprichter Helma du Pont. „De matches, dus betaalde facturen, zijn vooral de laatste maanden gegroeid. Maar het gaat me nog niet snel genoeg!”

Niet over geld

„Het gaat niet over het geld”, zegt ambassadeur Wim Goverde. „Het gaat over wat het met je doet. Dat een compleet vreemde iets voor je doet. Zo was er laatst een jong manneke die nieuwe schoenen kreeg. Het waren zijn eerste nieuwe schoenen! Vroeger kreeg hij steeds de oude, versleten schoenen van zijn broer. Hij bedankte ons huilend. Dat is zo emotionerend.”

Terwijl Goverde en Du Pont vertellen over wat het met de mensen doet, komt er plotseling een man naar binnen met een grote schaal met zelfgebakken koekjes. Van hem was ook een factuur betaald, via Steungezin.nl, en bracht daarom de koekjes als dank.

Ab Harrewijnprijs

De stichting ontvangt niet alleen lof van de deelnemers. Op 13 mei won de stichting de Ab Harrewijnprijs, de nationale prijs voor instellingen of personen die zich inzetten voor mensen aan de ‘onderkant’ van de samenleving. Tijdens de prijsuitreiking werden de initiatiefnemers ‘de Robin Hoods van deze tijd’ genoemd.

Met het prijzengeld, vijfduizend euro, wil Du Pont de website verbeteren. „Nu is het nog niet interactief genoeg. De zoekfunctie, bijvoorbeeld, onthoudt niet waar je naar hebt gezocht. Als je dus iets zoekt en je drukt op de terugknop, dan moet je alles opnieuw invoeren. Ook willen we het mogelijk maken dat meerdere mensen één factuur kunnen betalen. Maar daar hebben we een programmeur voor nodig.”