Beste deelnemers, donateurs en andere betrokkenen. Wij hebben ons altijd met veel passie en plezier ingezet voor Steungezin. Helaas is de website sinds januari 2023 niet langer actief en moeten wij nu concluderen dat Steungezin definitief is gestopt. Wij vinden dit ontzettend jammer en hadden jullie graag anders bericht. Voor vragen over garantie op een door ons besteld product zijn wij uitsluitend per e-mail nog bereikbaar via breda@steungezin.nl. De vrijwilligers van Steungezin.

Welgestelde Bredanaar helpt steeds vaker arme stadgenoot

Geplaatst op 09-11-2017

De website Steungezin.nl die Bredanaars de mogelijkheid biedt arme stadgenoten financieel te steunen, maakt een enorme groei door. Vorig jaar waren 419 Bredanaars bereid hun beurs te trekken, een verdubbeling ten opzichte van 2015. Het totaalbedrag aan steun steeg van 10.000 naar  25.000 euro.

Het Bredase initiatief, drie jaar geleden begonnen en toen uniek voor Nederland, heeft inmiddels ook navolging gevonden. In Almelo is eenzelfde site van start gegaan, Venlo volgt en ,,met een aantal andere steden zijn we in gesprek’’, zegt oprichtster Helma du Pont.

Geen verjaarskado

Steungezin.nl brengt arm en rijk in de gemeente Breda bij elkaar. Mensen op bijstandsniveau kunnen een vraag om financiële hulp op de site zetten en wie dat wil kan daar op inspringen. Bijvoorbeeld een bijstandsmoeder die geen geld heeft voor het verjaarscadeau van haar kind of een oudere met een klein pensioen die geconfronteerd wordt met hoge ziektekostenrekeningen.

Du Pont is blij met de groei, ook al voelt het dubbel. ,,Het liefst wil je dat zo’n site niet nodig is. Maar de kloof tussen arm en rijk in Nederland groeit nog steeds. In die zin ben ik blij dat we mensen die het echt nodig hebben op deze manier een beetje kunnen helpen.’’

Criteria

Om er zeker van te zijn dat de financiele steun goed terechtkomt, kunnen alleen mensen die in het bezit zijn van een Bredapas (gemeentelijke minimapas) een verzoek om hulp op de site doen. Bovendien komt de storting eerst op de rekening van een stichting die Du Pont heeft opgezet. Deze beoordeelt of de rekening echt is en de indiener in aanmerking komt voor de gift. 

Du Pont verwacht dat over een paar jaar haar initiatief in tientallen steden navolging heeft gekregen. ,,Je ziet dat het werkt. Veel mensen die in armoede leven, lopen daar liever niet mee te koop. Dat weten we uit de armoedebijeenkomsten die we ook organiseren. Mensen gaan daar niet zo snel naar toe. Op Steungezin.nl heb je die drempel niet. Daar kun je anoniem je vraag om financiële steun stellen.'' 

Zelf, zo verzekert Du Pont, wordt ze niet beter van het succes. ,,Ik verdien er niet aan als je dat bedoelt. Ik zit nog steeds in de bijstand. Maar doe wel werkervaring waarmee mijn perspectief op de arbeidsmarkt aanzienlijk groeit.''